perspektiv

från flygplanen är alla bara små svarta prickar och alla ser likadana ut, vare sig man är tjock, smal, lång, ful, snygg så är man bara en liten prick och det är ingen skillnad på någon.
jag borde anamma flygplansperspektivet och se mig själv uppifrån - se alla uppifrån - och inte framifrån när jag blinkar mot min spegelbild och bara ser någon som är ful och äcklig och alldeles för klumpig.
och när jag känner mig som en stor klump av kött som bara väller fram och förstör allt ska jag se mig själv uppifrån, som en liten liten prick, en prick som alla andra prickar.
ett annat perspektiv är tidsperspektivet, eller snarare långtidsperspektivet. att inte fastna i nuet för mycket utan se framåt. även om det är hemskt NU, även om min mage är helt uppblåst och gör ont och innehåller en massa julmat och socker och fett och allt jag vill slippa så är det bara NU. om en månad kommer jag inte minnas hur jag känner precis nu. om ett år har tankarna förhoppningsvis normaliserats och ätandet blivit mer automatiskt och lättsamt. om fem år ska jag ha liv fyllt av andra saker, kanske jobb, kanske en fin lägenhet, jag ska göra saker, skapa, uppleva, skratta. då kommer det inte spela någon roll att jag sitter och känner mig tjock och äcklig just NU.
det är bara en känsla. en känsla. en K Ä N S L A. det är inte verkligheten. för i verkligheten är det normala att äta och kunna njuta av maten på speciella dagar såsom julen.
det är det normala.
att jag är underviktig och känner mig som en jävla fet klump är inte verkligheten och det är inte normalt.
flygplansperspektiv och långtidsperspektiv.

promenad

jag var tvångsmässigt besatt av promenader. gå ut och röra mig, ibland med gåpinnar, i min storebrors enorma fula dunjacka från 90-talet så jag inte skulle frysa arslet av mig. promenader, eller snarare powerwalking.
jag gick runt och skämdes och var rädd att någon jag kände skulle se mig. det var inte normalt att gå med gåstavar när man knappt kunde sitta på en stol utan att det gjorde ont. jag visste ju det, så jag försökte gå där jag inte skulle träffa på någon, men jag var ju tvungen att gå.
jag kunde få panikattacker eller bara sätta mig på golvet och gråta om jag inte fick min promenad. en gång hade jag varit ute i bara 20 minuter visade det sig och när jag upptäckte det fick jag en sån attack att jag bara skrek och grät och var helt förtvivlad, det var första gången min storebror såg mig så för han var just på besök, och jag skämdes så otroligt, men det var så mycket värre att inte ha gått 40 minuter som jag hade planerat, det var ju det enda som verkligen spelade roll.

i september hade jag och min behandlare på dagvården en deal - antingen går jag upp ett kilo över helgen eller så måste jag ta en till näringsdryck till maten där. så jag gick ingen promenad den helgen och efter det blev det lättare att gå emot. istället för att tvinga ut mig själv och gågågå satte jag mig med min värmekudde och kollade på serier.
fan vad många serier jag har avverkat.
men det fungerade. sen september har jag fått ångest bara av tanken av att "promenera"  för det är så sammankopplat med anorexin. att tvinga mig själv att gå långa sträckor, att gå istället för att ta tunnelbanan eller bussen, att planera in träffar en timme senare så jag kunde GÅ dit.

men så idag tänkte jag att nu går jag en promenad. det är 30 cm snö och solsken. och jag satt på sängen ett tag och funderade på om det var för att förbränna frukosten eller för att faktiskt ta en promenad. och jagvisste inte om jag skulle våga eller om jag skulle hamna i fröbränna-kalorier-och-kompensera-tänkte.
jag gick i alla fall ut, gick som en kyckling i den stora dunjackan från 90-talet och extra strumpbyxor och vadade mig fram i snön.

och det var så vackert. jag kunde stanna upp och titta mig omkring. titta på allt som är snötäckt, på solen som skiner på grantopparna som är helt vita. sjön som är igenfrusen och täckt av snö. och jag ställde mig där en stund och började gråta för jag hatar att min jävla hjärna genast började tänka "nu har jag gått såhär länge och säkert bränt kalorier och vad duktig jag är". jag stod där tills tankarna tog slut och jag stod emot att försöka komma ihåg hur mycket man förbränner.

för det spelar ingen jävla roll.

jag vill kunna ta en promenad utan att det har något med min vikt, min mat eller kalorier att göra. jag vill kunna promenera för att få frisk luft, se hur vacker skogen är och få d-vitamin av vintersolen.

och jag ska aldrig mer träna.


smaklökar

glass.
iskall sörja segar nerför strupen.
smaken är otrolig. smaklökarna dansar euforiskt över att deras mäktiga onda gudinna öppnat munnen och låtit glassen sakta sprida sig på smaklökarna.
smaklökarna som börjar växa vid liv och skriker till när det är nåt de inte gillar och blir glada om det är något gott som kommer.
förut kunde jag inte avgöra vad som var gott eller inte. det var mat, allt var mat, det var inte smaken som spelade roll utan hur mycket och vad det innehöll.
nu kan smaklökarna börja avgöra. jag kan välja till och välja bort.
smaklökar glada idag.

Blogg listad på Bloggtoppen.se RSS 2.0